Interviews

Nooit Meer Slapen (VPRO)

Ellen Heijmerikx is schrijver. Ze won in 2008 de Duizend Woorden Prijs voor het beste korte verhaal, en in 2010 de Academica Debutantenprijs voor haar eerste roman. Ze groeide op met haar broer in een strenge geloofsgemeenschap. De verwoestende werking van die gemeenschap vormt de basis van haar schrijverschap. Heijmerikx verliet die gemeenschap net als haar broer. Haar broer raakte echter verzeild in de criminaliteit van Belize. Heijmerikx’ nieuwste boek Broer, moordenaar vertelt een verhaal gebaseerd op haar eigen ervaringen, en de jeugd die zij met haar broer deelde.

Opium (AVROTROS)

Annemieke Bosman praat met schrijver Ellen Heijmerikx over haar nieuwe roman Broer, moordenaar.

Wanneer haar ernstig zieke broer belt vanuit Belize om te vragen of ze hem in zijn laatste dagen gezelschap komt houden, besluit Ellen te gaan. Ondanks alles wat hij heeft opgebiecht, zelfs een moord. Nog altijd voelt ze zich met hem verbonden, zeker ook vanwege hun gedeelde jeugd in een zeer strenge geloofsgemeenschap. In Broer, moordenaar volgen we haar broer in zijn begindagen in Belize, hoe hij een nieuw leven opbouwt en hoe hij verzeild raakt in criminaliteit. En we volgen Ellen, die haar zieke broer verzorgt en antwoord probeert te vinden op de vraag: als we dezelfde gewelddadige indoctrinatie hebben meegemaakt, en mijn broer in staat is tot moord, wat zegt dat dan over mij?

Op1 (NPO)

Ellen Heijmerikx onderzocht waarom haar broer veranderde in een moordenaar

Als je broer drie mensen vermoordt, wat doet dat dan met jouw leven? Het overkwam Ellen Heijmerikx. Nadat ze samen met haar broer uit een streng sektarisch kerkgenootschap stapte, werden ze beiden verstoten. Veranderde hij hierdoor in een moordenaar? En waarom bleef zij dan wel op het rechte pad? Ellen ging op onderzoek uit en schuift aan bij Op1.

LINDA.

DE BROER VAN ELLEN HEIJMERIKX PLEEGDE DRIE MOORDEN: 'ZIJN BLIK VERGEET IK NOOIT MEER'

Ellen Heijmerikx groeide op in een zeer strenge geloofsgemeenschap. Wanneer haar broer vertelt dat hij zonder schuldbesef drie moorden heeft gepleegd, vraagt ze zich af of ze tot eenzelfde daad in staat zou zijn.

“Als kind mocht ik eigenlijk niet bestaan, en ik noem dat een vorm van geweld. Dat beschadigde kind draag ik nog steeds in me.”

Nieuwsweekend (Omroep MAX)

Broer, Moordenaar van Ellen Heijmerikx is een uitgave van uitgeverij Nieuw Amsterdam

Zondaginterview (RTL Nieuws)

Na hun jeugd in 'sektarisch geloof' pleegde Ellens broer drie moorden: 'Ik herken zijn woede'

Schrijfster Ellen Heijmerikx (60) groeide op in een gezin van de Noorse Broeders, een streng religieuze gemeenschap met sektarische kenmerken. Daar leerde ze haar gevoel uit te schakelen 'en te gehoorzamen'. Toen haar broer later zonder enige wroeging drie moorden pleegde, vroeg ze zich af of zij daartoe ook in staat zou zijn. "Ik herken in mijzelf ook die momenten van onredelijke woede."

Dus Ik Volg (Humanistische Omroep)

Schrijfster en bloemist Ellen Heijmerikx groeide op in de orthodox-christelijke gemeenschap De Noorse Broeders. Ondanks de destructieve werking die ze hiervan ondervond, bleef ze jarenlang trouw volgeling, voornamelijk om haar ouders niet teleur te stellen. Op haar 23ste vond ze de moed om eruit te stappen. 

Stine sprak zeer uitgebreid met Heijmerikx over haar levensverhaal. Kijk dat gesprek hieronder terug.

Nooit Meer Slapen (VPRO)

Schrijfster Ellen Heijmerikx groeide op in een streng religieus gezin onder de rook van de Hoogovens in IJmuiden. Haar ouders bekeerden zich in de jaren vijftig tot de Gemeente van de Noorse Broeders. Wereldse invloeden werden uitgebannen, het dagelijks leven stond in het teken van een extreem rechtlijnige Bijbelopvatting. Na haar twintigste keerde Heijmerikx het geloof en de gemeente de rug toe. Over de complexiteit van de geloofswereld voor een jong meisje schreef ze haar eerste twee romans: 'Wij dansen niet' en 'Blinde wereld'. Haar nieuwe roman 'En nooit was iets gelogen' is gebaseerd op verhalen die ze via Spaanse gastarbeiders van de Hoogovens optekende. Pieter van der Wielen spreekt met schrijfster Ellen Heijmerikx over de kracht van verhalen.

NPO Radio 1

Ex-bestuurder 'Noorse Broeders' moet 8 miljoen terugbetalen: 'Het is langzaam een sekte geworden'

Jonathan van der L. moet 8 miljoen euro terugbetalen, zo oordeelt de rechtbank in Utrecht. De topman van het orthodox-christelijke kerkgenootschap Noorse Broeders sluisde het geld weg omdat hij van plan zou zijn geweest een nieuw leven te starten met een prostituee.

Kunststof Radio (NTR)

Ze groeide op in een streng religieus gezin, waarbij haar ouders zich bekeerden tot de Gemeente van de Noorse Broeders. Ellen Heijmerikx schreef een roman over deze uiterst religieuze groepering: Blinde Wereld. De hoofdpersoon leert dat de vele geheimen binnen de gemeenschap, zoals ontucht, abortus en homoseksualiteit verborgen dienen te blijven. De jury die haar in 2008 de eerste Duizend Woorden Prijs toekende: 'Het verhaal heeft een dwingende kracht en is geschreven in een glasheldere stijl.'

Pauw en Witteman

Geen speelgoed, geen televisie, zelfs strikken op een jurk waren niet toegestaan. In de jeugd van schrijfster Ellen Heijmerikx waren geen ´Wereldse invloeden´ te bekennen. Wel regels en een stricte opvoeding. De ouders van Ellen Heijmerikx bekeerden zich in de jaren '50 tot de zeer strenge christelijke geloofsgemeenschap Noorse Broeders. De orthodoxe groep, die officiëel de Christelijke Gemeente Nederland heet, wordt door velen als sekte beschouwd. De gemeenschap werkt verstikkend voor Heijmerikx en ze besloot de gemeenschap te verlaten. Een lastige beslissing die haar door de Broeders zeker niet in dank werd afgenomen. Het stoorde Heijmerikx dat er zo weinig bekend is over de Noorse Broeders. Daarom schreef ze de roman Blinde wereld, waarmee ze in 2010 de Academica Debutantenprijs won. Wij dansen niet is de tweede roman van Ellen Heijmerikx.

NieuwWij

“Ik vind het een uitdaging om iets moois te maken van wat eigenlijk mislukt is”

Ellen Heijmerikx is een Nederlandse schrijfster die in 2009 doorbrak met haar debuutroman ‘Blinde wereld’. Over een meisje dat, net als Ellen, opgroeit binnen de christelijke gemeenschap de Noorse Broeders. Al snel volgt het vervolg: ‘Wij dansen niet’ (2011), dat (ook) gaat over een gezin dat volledig in de ban raakt van een streng-religieuze geloofsgemeenschap en de vernietigende uitwerking daarvan op een jong meisje. Haar boeken (ze schreef er nog meer) werden bejubeld en met prijzen bekroond, terwijl diverse media die haar interviewden door de Noorse Broeders ten onrechte werden aangeklaagd wegens smaad. Ellen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat haar romans vol autobiografische elementen zitten. Vandaag vertelt ze haar verhaal naar aanleiding van de vertrouwde 7 vragen uit de serie ‘Wat bezielt je?’.

Hebban

Ellen Heijmerikx: 'De losheid en levensvreugde die hen zo natuurlijk afging wilde ik ook'

Ellen Heijmerikx' autobiografische romans, over de vernietigende uitwerking van het geloof op een jong meisje, werden lovend ontvangen. In haar nieuwste roman vertelt ze het verhaal van de Spaanse gastarbeiders Pepe en Juanita, bij wie Ellen als kind graag over de vloer kwam. Hebban interviewde de schrijfster over 'En nooit was iets gelogen.'