Wij Dansen Niet

Indrukwekkende roman over de vernietigende uitwerking van het geloof op een jong meisje.

De wereld van Janne verandert drastisch als haar ouders zich aansluiten bij een gemeenschap die hun het ware geluk voorspiegelt, als ze maar volgens bepaalde regels leven. Van de ene op de andere dag verruilt haar moeder haar strakke rokken voor vormloze jurken en verlaten allerlei aardse zaken het huis, ook het speelgoed van de kinderen. Met haar rijke fantasie probeert Janne zich zo goed mogelijk te houden aan de strenge regels.
Als er een zusje wordt geboren en Jannes broer IJze zich gaat verzetten tegen de nieuwe afspraken thuis, blijkt de scheidslijn tussen betovering en waanzin flinterdun. Bevangen door schuld neemt Janne een besluit om zichzelf en haar zusje te redden.
Wij dansen niet vertelt op beklemmende wijze hoe een gewoon Hollands gezin volledig in de ban raakt van een geloofsgemeenschap. De roman laat de complexiteit van de geloofswereld van volwassenen voor een jong meisje zien, dat voor alles een goede dochter voor haar ouders wil zijn.

Greta Riemersma,
September 2011

“Wij dansen niet is de tweede roman van Ellen Heijmerikx (1963) en een waardige opvolger van haar debuut Blinde wereld, dat in 2010 de Academica Debutantenprijs won. Het ontroerende is dat de lezer de omwenteling in het gezin volgt door de ogen van Janne, die voortdurend voor zichzelf begrijpelijk probeert te maken wat onbegrijpelijk is. In de provisorische kerk van hun obscure geloofsgemeenschap hoort ze doodenge verhalen aan, ze begint overal om zich heen Satan te vrezen, en wat doet ze? Meegaan in de godsdienstwaanzin, zich verblijden, de godganse dag - wat natuurlijk niet lukt, met alle schuldgevoelens van dien.”

Sebastiaan Kort,
Oktober 2011

“Je aansluiten bij zo’n devoot gezelschap is voor sommige mannen een uitgelezen kans om status te verkrijgen. Jannes vader leek een jandoedel, tot ze zich bij die geloofsgemeenschap aansloten. ‘Haar vader was geen domme arbeider, zoals de buren in de straat beweerden, haar vader was een broeder die Gods woord verstond, een leider die geroepen was om het evangelie te brengen en op wie iedereen trots kon zijn.”

“Maar het is vooral in het eerste deel van het boek dat Heijmerikx met bewonderenswaardige precisie laat zien hoe een gezin aan het wankelen wordt gebracht.”

Heijmerikx weet de juiste snaren te raken omdat zij het als jong meisje heeft ervaren”

“Een prachtige roman”